2soft
Promovarea culturii etniei Hutsul în regiunea transfrontalieră România-Ucraina
Cod proiect: 2SOFT/2.1/10

Promovarea culturii etniei Hutsul în regiunea transfrontalieră România-Ucraina

Promovarea culturii etniei hutsule

Promovarea culturii etniei hutsule

Obiectivul proiectului este să contribuie la recuperarea și promovarea culturii etnice hutsul, specifice unei zone închise graniței româno-ucrainene, inclusiv comunităților Bistra și Rakhiv. Carpații ucraineni sunt partea de nord-vest a Carpaților Orientali. Lățimea lor variază de la 50 km la peste 100 km, lungimea de-a lungul marginii de nord-est ajunge la 280 km, suprafața totală depășește 2.400 km pătrați. Împreună cu poalele - Câmpia Carpaților (Precarpați) și Câmpia Lowland a Transcarpaților (Transcarpatia) - suprafața Carpaților Ucraineni este de peste 3700 de kilometri pătrați. Față de Carpații Români, cele ucrainene sunt mult mai mici. Nu ating linia de zăpadă și nu au ghețari moderni. Dar aici este cel mai înalt vârf al Ucrainei - Hoverla Mt. , care atinge altitudinea de 2.061(în 20 km de Rakhiv). 

Exact natura acestor munți a influențat și a format cultura și stilul de viață tradițional al poporului Hutsul. Așezările Hutsuls ocupă partea de est a Carpaților ucraineni: actuala Verkhovyna, Kosiv (fără banda de nord), partea de sud a districtelor Nadvirna și Bohorodchany din regiunea Ivano - Frankivsk, regiunile Putyla adiacente și sudul districtelor Vyzhnytsia și Storozhinets din regiunea Cernăuți și districtul Rakhiv din regiunea Zakarpattia. Până la istoria și etnografia Ținutului Hutsul se întinde de la Sighetu Marmației la Viseu, inclusiv comunitatea Bistra din județul Maramureș, dar și unele comunități din județul Suceava.

În notele de călătorie făcute de călătorii din secolele 18 și 19 puteți găsi primele descrieri scrise ale îmbrăcămintei și meșteșugurile artistice spectaculoase ale lui Hutsuls. Expozițiile de artă din Austria - Ungaria la sfârșitul secolului XIX au contribuit la distribuirea în Europa a cunoștințelor despre acești locuitori din munte.

În urma unificării Zakarpattiei cu Republica Sovietică ucraineană, folclorul Hutsul a fost păstrat, iar artizanatele au continuat să fie vândute ca suveniruri locale. În funcție de condițiile naturale și de cantitatea mică de pământ adecvat terenurilor arabile, creșterea animalelor (în special oile) a jucat un rol major în viața economică a Hutsuls. Pe această bază, s-a dezvoltat cultura agriculturii terestre (polonyna) cu tipurile sale de clădiri, forme de pășunat, funcții de producție de organizare a vieții, metode de prelucrare a produselor lactate etc. Hutsuls trăia din creșterea bovinelor și era angajat în activități forestiere. Pentru a ajunge așezări până la pășuni de munte înaltă - polonii au folosit o rasă specială de cai scurti, dar rezistenți, numiți și Hutsuls. Exact conservarea acestei agriculturi terestre este ținta principală a festivalului Hutsul Bryndzia, desfășurat la Amfiteatrul Burkut din Rakhiv în fiecare an în septembrie. Acesta este un festival și târg internațional, în care nu numai că vă puteți bucura de cultura muzicală strălucitoare și unică a regiunii, dar puteți cumpăra sau gusta doar produse tradiționale locale realizate de Hutsuls, în special Bryndzia, Budzand, Vurda - cele trei tipuri de brânză specifice într-o chestiune tradițională moștenită din vremuri imemoriale. Meșteșugurile artistice originale ale Hutsuls - sculptură în lemn. țesutul, broderia de artă, ceramica și pictura de șevalet - sunt prețuite încă în centre precum Kosiv, Vizhnitsa, Yasinya și, desigur, Rakhiv. În Rakhiv, la amfiteatrul Burkut, în timpul concertelor și festivalurilor, expozițiile în aer liber ale capodoperelor de artă populară Hutsul se desfășoară în perioada caldă a anului.

Bistra are un festival similar anual numit și „Mira la Hutuli”, unde participanții se pot bucura de un festival de muzică culturală și pot gusta produse tradiționale realizate de Huțul. O altă activitate culturală desfășurată la Bistra este simpozionul anual de poezie in memoriam al lui Havrelo lurievici Klempus, un poet Hutsul reprezentativ pentru poporul ucrainean din Maramureș. Casa memorială din Havrelo Klempus este un loc unde puteți găsi costumele populare tradiționale, cărțile vechi și arhitectura tradițională a casei, reprezentativă pentru secolul XX și cultura Hutsul. 

Date

24 Mai 2022

Tags

Știri

Acest website a fost produs cu sprijinul Uniunii Europene.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi co-finanţat de statele participante în program.

Conţinutul acestui website intră în responsabilitatea Comunei Bistra şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020.